Consilierea Psihologică a Copilului/Adolescentului

Ce presupune?
Consilierea psihologică este un proces care vine în întâmpinarea nevoilor fiecărui copil/adolescent în parte, fie că este vorba despre anumite dificultăți cu care se confruntă, fie că este vorba despre îmbunătățirea anumitor aspecte personale. Procesul este centrat spre descoperirea resurselor interioare și spre dezvoltarea mecanismelor de adaptare de care fiecare are nevoie pentru a putea gestiona provocările specifice vârstei.
Cum se desfășoară?
În primele ședințe se va urmări crearea unei relații securizante și de încredere între copil/adolescent și psiholog, iar ulterior vor fi stabilite obiectivele pe care le vor lucra împreună. În funcție de dificultățile pe care le resimte fiecare copil/adolescent, acestea pot face referire la dezvoltarea unei imagini de sine pozitivă, la reglarea emoțională sau comportamentală, la relația de comunicare cu părinții, etc. Modalitatea de lucru are la bază tehnici din terapia prin joc și tehnici expresiv-creative. Este esențială implicarea activă a părinților pentru a susține procesul evolutiv al copilului, motiv pentru care aceștia pot fi invitați să participe la anumite ședințe ale copiilor/adolescenților, dar și la ședințe separate, doar pentru părinți. În momentul în care se constată că aspectele lucrate s-au îmbunătățit semnificativ procesul se îndreaptă spre încheiere, iar copilul/adolescentul este orientat spre conștientizarea și integrarea propriului proces de transformare.
Când este necesar un proces de consiliere psihologică și care sunt beneficiile?
Procesul de consiliere se poate desfășura atât în situația în care se dorește îmbunătățirea imaginii de sine, a încrederii față de forțele proprii, a dezvoltării inteligenței emoționale sau abilităților socio-emoționale, cât mai ales în situații pe care copilul/adolescentul le resimte ca fiind foarte stresante și în fața cărora nu reușește să aplice soluții adecvate, deși este îndrumat de către părinți. În momentul în care întâmpină dificultăți în relaționare cu semenii, părinții sau profesorii sau când este nevoit să se adapteze în fața unei tranziții. De asemenea, atunci când copilul manifestă dificultăți precum timiditate excesivă, retragere socială, greutatea de a gestiona stările emoționale, conduite compulsive, etc.
Câștigul procesului de consiliere se reflectă atât la nivelul copilului/adolescentului, care își dezvoltă abilitățile de gestionare a dificultăților, cât și la nivelul părinților, care își dezvoltă abilitățile de gestionare a provocărilor cu care se confruntă copilul/adolescentul și descoperă cum pot oferi susținere conform nevoilor sale interioare. De asemenea, la nivelul întregii familii apar beneficii, dinamica familială, modul de raportare în relații și comunicarea fiind îmbunătățite.