Consilierea Psihologică a Adultului


Ce presupune? 

Este un proces individual care susține descoperirea și accesarea resurselor interioare ce sunt necesare în vederea gestionării și depășirii anumitor problematici care apar în anumite momente pe parcursul vieții. Acesta poate urmări dobândirea unor noi mecanisme de adaptare în fața dificultăților prezente, dar și dezvoltarea personală, în funcție de obiectivele stabilite împreună.

Cum se desfășoară?

În urma unei ședințe inițiale în care sunt abordate dificultățile prezente și istoricul de viață se stabilește împreună cu terapeutul o anumită perioadă de lucru. Procesul se poate desfășura pe o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată de timp, în funcție de nevoile individuale și de obiectivele care sunt urmărite în cadrul acestuia. Obiectivele individuale sunt stabilite împreună cu terapeutul și vor fi lucrate în cadrul sesiunilor prin metode și tehnici adaptate nevoilor interioare și provocărilor existente în prezent. În cadrul relației profesionale, terapeutul abordează o atitudine empatică, de acceptare și de suport. Este esențial de menționat faptul că acesta utilizează metode și instrumente care au ca scop însoțirea adultului spre a îndeplini obiectivele propuse anterior, spre a se conecta la propriile simțiri, gânduri, conduite și spre a dezvolta anumite abilități și mecanisme de adaptare în fața dificultăților.

În momentul în care se apreciază că obiectivele propuse au fost îndeplinite și au fost dezvoltate resurse și abilități care să poată fi accesate în fața provocărilor, procesul de consiliere se îndreaptă spre încheiere. În urma unei reevaluări, se discută împreună cu terapeutul despre maniera potrivită nevoilor individuale de a finaliza procesul. Există posibilitatea de a întrerupe pentru o perioadă sesiunile, urmând ca după o anumită perioadă prestabilită să revină pentru o ședință sau un anumit număr de ședințe. De asemenea, există posibilitatea de a încheia întregul proces într-o manieră treptată prin stabilirea unor sesiuni între care să treacă o perioadă de timp din ce în ce mai îndelungată și ulterior o sesiune finală.


      Când este necesar un proces de consiliere individuală și care sunt            beneficiile?   

Este utilă implicarea într-un astfel de proces atât în orice moment al vieții în care adultul dorește să se orienteze spre autocunoaștere și dezvoltare personală, să îmbunătățească anumite aspecte la propria persoană, cât mai ales în situații problematice în care îi este dificil să acceseze resurse și abilități pentru a le depăși. În ambele situații, beneficiile sunt resimțite la nivelul dispoziției generale a fiecăruia, a modului de gândire și de percepție asupra propriei persoane și asupra a diverse aspecte ale vieții, a armonizării gândirii, simțirii și conduitei, a dezvoltării unor atitudini și conduite sănătoase în relație cu propria persoană și cu cei din jurul său.

”Privilegiul vieții este să devi cine ești cu adevărat”. Carl Jung