Teste Evaluare Emotionala
Investigarea ariei emoționale se realizează prin aplicarea testelor standardizate, a testelor proiective și a metodelor creativ-expresive. Prin corelarea rezultatelor obținute la probele de testare psihologică cu observațiile din interacțiunea directă și cu informațiile din interviul clinic se conturează o imagine integrată asupra dimensiunii psihoafective a copilului/adolescentului.
Probele de evaluare cele mai potrivite copilului/adolescentului sunt selectate în funcție de vârstă, de nevoile individuale și de obiectivele testării.

Teste Proiective
Testele Proiective precum Testul Persoanei, Testul Arborelui, Testul Familiei, Testul de Apercepție Tematică pentru Copii se pot aplica începând cu vârsta de 4 ani. Sunt instrumente destinate evaluării personalității prin intermediul semnificațiilor psihodinamice provenite din interpretarea
unor stimuli perceptivi. Aceste tehnici oferă indicii importante privind
aspectele dezvoltării mentale,
emoționale și sociale precum dezvoltarea cognitivă, a imaginației, trăsături de
temperament, nevoile și dorințele subiectului, maturizarea, stima de sine, relațiile cu sine și cu ceilalți, sociabilitatea, temeri și resurse interioare.
Durată de aplicare: 40-60 de minute

Metode Creativ Expresive
Metodele și tehnicile expresiv-creative sunt mijloace de analiză utilizate în procesul de evaluare psihologică ce urmăresc completarea informațiilor psihologice obținute în urma procesării interviului, observației și a testelor standardizate. Acestea se pot aplica începând cu vârsta de 4 ani și utilizează tehnici precum desenul metaforic, poveștile, colajul, modelajul sau jocul simbolic cu jucării, tehnici ce urmăresc decriptarea unor conținuturi interne legate de aspectele emoționale, mentale sau comportamentale ale persoanei, dar și a relațiilor sale cu mediul familial și social.
Durată de aplicare: 40-60 de minute

Inventarul anxietății ca stare și trăsătură pentru copii (STAI-C)
STAI-C este un instrument ce diferențiază între condiția temporară a anxietății ca "stare" și cea generală, recunoscută drept anxietatea ca "trăsătură". Scala Anxietății ca Stare evaluează stările tranzitorii de anxietate, subiective, percepute în manieră conștientă sub formă de temeri, tensiune și îngrijorare, stări ce pot varia în intensitate și pot fluctua în timp. Scala Anxietății ca Trăsătură măsoară diferențele individuale relativ stabile în ceea ce privește predispoziția către anxietate sau, cu alte cuvinte, se referă la diferențele existente între oameni în tendința de a percepe situația stresantă ca periculoasă sau amenințătoare și în a răspunde în astfel de situații cu o creștere a intensității în reacțiile stării lor anxioase.
Durată de aplicare: 12-15 minute

Scala Multidimensională de Anxietate pentru Copii (MASC)
MASC este un instrument de screening practic și eficient pentru măsurarea anxietății la copiii/adolescenții cu vârstele cuprinse între 8 și 19 ani. Evaluează multiple dimensiuni ale anxietății, conținând următoarele scale: Scala de simptome fizice (senzații de tensiune și simptome somatice), Scala de evitare a lezării (perfecționism și coping anxios), Scala de anxietate socială (frică de umilire, frică de performanță), Scala de separare/panică, Indexul Tulburării Anxioase.
Durată de aplicare: 12-15 minute

Inventarul de evaluare a depresiei Beck (BDI II)
BDI II este un instrument de auto-evaluare alcătuit din 21 de itemi, construit să măsoare severitatea depresiei la adolescenți (și adulți) începând cu vârsta de 13 ani. Testul cuprinde itemi ce își propun investigarea anumitor simptome ale stării depresive, precum: tristețea, pesimismul, eșecul, sentimente de vinovăție, agitație, indecizie, pierderea interesului, a plăcerii, iritabilitate, oboseală, etc.
Durată de aplicare: 12-15 minute