Evaluarea Psihologică a Copilului/Adolescentului
Ce presupune?

Este un proces de investigare a dimensiunilor dezvoltării emoționale, cognitive, comportamentale sau neuropsihologice care se desfășoară de către psihologul clinician. În vederea realizării acestei analize sunt aplicate metode de evaluare și teste psihologice adecvate nevoilor individuale ale copilului și care urmăresc obiectivele stabilite anterior demersului evaluativ împreună cu părintele. În urma închiereii procesului, este elaborat un raport de psihodiagnostic ce conține rezultatele testelor, concluziile referitoare la aspectele evaluate, dar și direcții și recomandări în vederea ameliorării celor evidențiate a fi potențial problematice.
Cum se desfășoară?
Procesul de evaluare este unul complex, ce presupune trei etape: etapa premergătoare evaluării (sesiune pre-testare), etapa de testare (aplicarea testelor), etapa de încheiere a evaluării (sesiune post-testare).
Sesiune inițială/pre-testare. În cadrul acesteia vor participa părinții și psihologul, fiind o discuție în care se stabilește o anamneză, un istoric al copilului/adolescentului și al vieții de familie, astfel încât să poată fi formulate ipoteze și obiective ce vor fi urmărite în procesul de evaluare. Este recomandată participarea ambilor părinți pentru a avea acces specialistul la ambele perspective ale acestora asupra familiei și a copilului. În cadrul acestei sesiuni este aplicat un interviu clinic, sunt discutate teme legate de istoricul familial, posibilele dificultăți observate și sunt stabilite obiectivele evaluării.
Sesiuni de evaluare/aplicarea testelor: În funcție de metodele și testele de evaluare propuse, etapa de testare efectivă se poate desfășura pe parcursul a una sau mai multe sesiuni. Procesul poate urmări evaluarea emoțională, cognitive sau comportamentală. Părinții pregătesc copilul pentru procesul de evaluare comunicând faptul că urmează să parcurgă împreună cu specialistul (se adresează pe numele acestuia) anumite probe ce vor ajuta la autocunoaștere și la posibila îmbunătățire a dificultăților de care acesta este deja conștient. Ulterior, părintele însoțește copilul la sesiunea/sesiunile de evaluare, însă este invitat în sala de așteptare pentru a evita influențarea conduitei acestuia de prezența părintelui. În urma finalizării procesului, este elaborate un raport de psihodiagnostic ce va conține rezultatele obținute de către copil, interpretarea și analiza acestora, dar și recomandări și direcții de lucru.
Sesiune finală/post-evaluare: În închierea procesului sunt necesare două sesiuni, una pentru părinți în cadrul căreia se discută rezultatele și direcțiile de lucru și una pentru copil pentru a i se comunica rezultatele într-o formă ușor de înțeles pentru vârsta pe care o are, eventual pentru a-l pregăti pentru un proces de consiliere psihologică/psihoterapie sau doar pentru a avea o încheiere și pentru a integra experiența procesului evaluativ.
Când este recomandat un proces de evaluare și care sunt beneficiile?
Evaluarea poate fi de folos în situația în care copilul manifestă diverse problematici în plan individual, familial, școlar sau social. Astfel, se pot descoperi cauzele simptomelor, nevoile și emoțiile din spatele acestora și se poate crea un plan de lucru în vederea ameliorării și gestionării acestora. De asemenea, este utilă în orice situație în care se dorește cunoașterea universului interior al copilului, astfel încât mediul familial să poată răspundă cât mai în acord cu nevoile sale.